Inflation har ramt danskerne alvorligt

15 September 2022
Flemming Madsen

editorial

Inflationen har ramt danskerne særlig hårdt her i 2022. Og den inflation, som vi oplever i år, er på det højeste niveau siden 1983. Det rammer andre europæiske lande også. Folk har været på gaden i Paris for at protestere.

Hvis folk ikke har råd til at betale for varme og strøm, kan det få alvorlige konsekvenser for dem. De europæiske politikere er nødt til at handle, og sørge for at tage initiativer, der hjælper borgerne, så de ikke må gå fra hus og hjem, fordi de ikke kan betale en vanvittig høj elregning.

Hvordan bliver danskernes hverdag påvirket?

Det kan almindelige danskere mærke i deres hverdag, når de går i supermarkedet for at købe de sædvanlige varer mælk, ost, yoghurt og æg, hvor der er prisstigninger på op til hele 24,5 procent.

Udgifter til strøm, varme, benzin og gas er også røget i vejret. Ifølge økonomer vil det samlet betyde, at i en normal kernefamilie skal mor og far finde omkring 35000 kroner ekstra årligt for at betale for varme og strøm, tanke bilen op, og handle i supermarkedet. Det gør livet hårdere for de danske familier, og det ser ud til, at situationen ikke bliver væsentligt ændret resten af 2022.

inflation

Hvad er inflation og hvorfor kom der inflation nu?

Inflation opstår på grund af en vedvarende stigning i det almindelige prisniveau. Priserne på varer og services stiger, og resulterer i at pengene bliver mindre værd. Inflation har vi oplevet i Danmark mange gange før, og det er hårdt at stramme livremmen ind, når vi udsættes for det.

Økonomer har udtalt, at hjælpepakker under coronakrisen gav danskerne for mange penge mellem hænderne, som de ville ud og bruge for at forkæle sig selv under og efter en irriterende krisetid. Dette er parret med krigen i Ukraine, og de efterfølgende sanktioner mod Rusland og konflikten mellem EU og Rusland, som forårsagede problemerne med gasleverancen fra russerne.

More articles