Tre tegn på dårligt indeklima

30 September 2021
Steffen Hansen
image

Hvis du oplever, at der er mærkelige lugte i dit hjem eller du føler dig skidt tilpas, så kan det måske skyldes, du har et dårligt indeklima. Dårligt indeklima har mange årsager og i dette indlæg vil vi komme med tre syndere til, at du muligvis døjer med dårligt indeklima. Læs med her.

1. Du har for mange stearinlys

Stearinlys er ganske fint at have i sit hjem. Det skaber hygge om aftenen, når du eller din kæreste skal se en god film. Nu hvor vi går imod de mørkere tider, så bliver der tændt godt op for stearinlys i hjemmet. Men vidste du, at det godt kan give dårligt indeklima? Hvis du har en masse stearinlys tændt på en gang, og du hertil glemmer at lufte ud, så kan lugten fra stearinlysene hænge i luften i længere tid. Det kan også give dig hovedpine, fordi osen fra stearinlyset ikke bliver renset ud af rummet. Du kan enten overveje at lade få stearinlys stå tændt eller investerer i elektriske stearinlys. 

2. Luft ud efter madlavning

Når du har lavet aftensmad, så skal du enten huske at bruge din emhætte eller lufte godt ud efterfølgende. Lugten fra maden kan nemlig godt sidde i rummet i længere tid, og derved skabe dårligt indeklima. Hvis du har fået fisk, så kan denne lugt være særlig kraftig og skabe irritation. Hvis du har tændt for emhætten under madlavning, så kan du også supplere med at lufte ud imens. Det kan sommetider godt hjælpe, så lugten ikke får lov til at sprede sig for meget i rummet. 

3. Du glemmer at skifte filter

Hvis du har et ventilationssystem, hvor der er et filter indeni, så skal du huske at skifte dette ud jævnligt. På de fleste ventilationsapparater i dag melder den selv, når der skal skiftes filter. Hvis du glemmer at skifte filtret, kan du risikere at maskinen bruger ekstra energi på at rense luften og dermed betaler du for meget i din elregning. Ligeledes renser ventilationen heller ikke luften, og du kan derfor få dårligt indeklima. Hvis du har en Dantherm maskine, så kan du finde dantherm filter billigt på nettet, så du kan få skiftet filtret ud med en ny.  

Read more