Gulvafslibning eller gulvafhøvling – hvad har du brug for?
Trænger dit trægulv til en kærlig hånd, men er du usikker på, om det er en gulvafslibning eller en gulvafhøvling, du har brug for? Læs med her, hvor vi gennemgår de to processer – mon ikke det er nok til, at du kan vurdere, hvad dit gulv trænger til?
Er du ikke håndværker, og har du ti tommelfingre nærmere end hænderne skruet rigtigt på? Ja, så kan det være svært at vurdere, hvilke tiltag der er nødvendige for at vedligeholde boligen bedst muligt.
Men én ting er sikkert; de fleste af os kan se, hvis trægulvet er slidt. Spørgsmålet er bare, om det skal have en gulvafslibning eller en -afhøvling. Svaret er enkelt – det afhænger af, hvor slidt det er.
To forskellige processer
En gulvafhøvling er den hårde metode. Den der bruges, hvis gulvet er virkelig slidt, eller hvis der er ujævnheder, hakker i træet eller malingpletter, som ikke kan gå af. Når gulvet høvles, fjernes helt op til 4 mm af overfladen, og derfor er det i sagens natur også kun en proces, der kan foretages, hvis dit trægulv er massivt.
En gulvafslibning derimod – det er den lidt mildere version af gulvrenovering. Her slibes overfladen glat og pæn igen, og du kan sagtens komme overfladiske skrammer og gammel overfladebehandling til livs med denne teknik. Det er altså en metode, der bruges, hvis trægulvet ikke har store skader, og du bare gerne vil give det en overhaling.
Kan du så selv afhøvle eller slibe gulvet? Tjah. Hvis du har haft brug for at læse denne artikel for bare at finde ud af, om gulvet skal slibes eller høvles, så gør du nok bedst i at hyre en gulvmand til arbejdet. Kaster du dig ud i projektet på egen hånd, risikerer du at lave mere skade end gavn, og så kan det blive en dyr omgang at sætte gulvet i stand.