Hvad er forskellen på ejendomsskat og ejendomsværdiskat?
Hvis du er på jagt efter drømmeboligen, eller hvis du overvejer at købe en bestemt bolig, er du sikkert blevet opmærksom på, at der er mange ting at sætte sig ind i som boligejer. Der er både tilstandsrapporter at tage hensyn til, forhandlinger om prisen på boligen samt at klarlægge et fast budget, hvor alle omkostninger er indregnet. Det er her det kan komme bag på de fleste hvad det egentlig koster at købe en bolig. For udover lånet til boligen, kommer der en række udgifter som er faste som boligejer. Det bliver også kaldt ejerudgifter. Ejerudgifterne indeholder en række udgiftsposter som også skal betales, selvom du har betalt dit lån ud. De indeholder blandt andet ejendomsskat og ejendomsværdiskatten, som skal betales henholdsvis til SKAT og kommunen.
Hvad er ejendomsværdiskat?
Ejendomsværdiskatten er en afgift som du afregner direkte med skat. Her kommer du til at betale 1 % af værdien af grunden og de bygninger der er placeret på grundarealet. Hvis værdien overstiger 3.040.000 kroner, skal du betale 3 %.
Det er en opkrævning som kommer i forbindelse med din årsopgørelse, hvorfor du bliver opkrævet af Skattestyrelsen. Er du nysgerrig på deres vurdering, kan du finde den offentlige ejendomsvurdering online.
Hvad er ejendomskat?
Ejendomsskatten kan oftest godt forveksles med at være den samme som ejendomsværdiskatten. Det er dog to helt forskellige opkrævninger. Ejendomsværdiskatten bliver afregnet med skat, og ejendomsskatten opkræves af den lokale kommune. Ejendomsskatten bliver også kaldet grundskyld. Her opkræver den lokale kommune to rater for værdien af grundarealet. Det er vel og mærket uden at medregne værdien af bygningerne på grunden.
Ejendomsskatten beregnes forskelligt fra den ene kommune til den anden. Det bliver typisk afregnet i promille frem for procenter. Her kan promillen være mellem 16 til 35 alt efter, hvilken kommune du køber bolig i. Ejendomsskatten betaler du både, hvis du køber hus, lejlighed eller andelsbolig.