Sådan betaler du din boligskat
Som ny boligejer er der sikkert en masse nye valg og fravalg, som du skal forholde dig til. Det gælder både i forhold til det praktiske, vedligeholdelse og ikke mindst det økonomiske. Udover at det er en af de største investeringer du gør dig, når du køber bolig, så er mindst lige så vigtigt at forholde sig til alle de mindre økonomiske forpligtelser der følger med et boligkøb. Det er alt lige for forsikringer og boligskat. Boligskat er en skat du betaler for at eje en grund eller ejendom.
I Danmark skal man både betale boligskat, når man ejer et hus, rækkehus, sommerhus eller en ejerlejlighed. Boligskatten består grundlæggende at to poster, som hedder ejendomsskat og ejendomsværdiskat. Det lyder meget tæt på at være ens, men det er alligevel to forskellige opkrævninger. Det kommer vi blandt andet nærmere ind på i denne artikel.
Hvad skal du betale i ejendomsskat?
Alle boligejere skal betale ejendomsskat hvert år. Her går betalingen direkte til den lokale kommune, som også opkræver beskatningen to gange om året. Ejendomsskatten udregnes på baggrund af værdien for grundarealet. Her regner man ikke med bygninger på grunden, men kun alene grundarealet. Den enkelte kommune bestemmer her en promille for, hvad der skal beskattes i stedet for procenter. Promillen er forskellige fra kommune til kommune, hvorfor det er noget du skal høre din lokale kommune efter.
Hvad skal du betale i ejendomsværdiskat?
Ejendomsværdiskat er heller ikke noget du slipper for, når du ejer en bolig. Det er en opkrævning af skat, som skal betales til staten. Her er beskatningen vurderet ud fra værdien af grunden samt de bygninger der er placeret på grundarealet. Den samlede værdi skal du betale 1 % af i skat om året. Hvis værdien overstiger 3.040.000 kroner, skal du i stedet beskattes af 3 %.
Du kan med fordel læse mere om boligskatten hos husblog.dk.